Obserwatorzy

niedziela, 15 grudnia 2013

Rogaliki migdałowe.....


.....w cukrze z prawdziwą wanilią


 Przepis:
około: 70 sztuk

35 dkg maki
20 dkg masła lub margaryny ( ja daję pół na pół )
8 dkg cukru pudru
2 żółtka
10 dkg mielonych migdałów

Do obtaczania cukier puder wymieszany z miąższem laski wanilii


Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Dodać resztę składników, szybko zagnieść ciasto, schłodzić. Z ciasta robić wałki o średnicy ok 3cm, lekko spłaszczyć i pociąć w 1,5 cm kawałki. Formować rogaliki. Ciasteczka kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę  i piec 12 - 14 min w 180 stopni C. Po upieczeniu jeszcze gorące lekko ( po jakimś czasie cukier sam wsiąknie) obtaczać w cukrze pudrze wymieszanym z miąższem laski wanilii.
 




Te kruche ciasteczka to mój  coroczny świąteczny wypiek


Bardzo serdecznie witam moich nowych obserwatorów:))))))))))))
Wszystkim odwiedzającym wspaniałego przedświątecznego tygodnia życzę:))))))))))
Pozdrawiam:)))))))))))

18 komentarzy:

  1. Una delicia ya me llevo esta receta gracias besitos.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sobie wyobrażam jakie muszą być pyszne!!!
    Pozdrawiam i również życzę miłego tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Halinko ja bardzo lubie takie proste przepisy, z których powstają prawdziwe pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smacznie się tutaj zrobiło!

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być pyszniusie.
    Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej , ale muszą być dobre, chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapewne smakują wybornie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muy rico ^^

    te deseo unas felices Fiestas

    abrazo

    OdpowiedzUsuń
  9. Noo u nas tez , tylko ,ze my robimy migdałowe i orzechowe , ten sam przepis tylko orzechy zamiast migdałów . Boskie są .

    OdpowiedzUsuń
  10. od razu mam na takie rogaliki ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bardzo apetycznie więc z chęcią skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hummmm! queria experimentar, deve estar delicioso!
    Tenha uma linda semana!
    bjus!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super izgleda!
    Hvala za recept!
    Pozdrav.:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Olá amiga,vim retribuir sua carinhosa visita ao meu cantinho.

    Obrigada,volte sempre !

    Beijos Marie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Halinko pięknie i apetycznie wyglądają. Skorzystam z przepisu bo jest prosty i sprawdzony , odstraszają mnie długie receptury. Pozdrawiam przedświątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. wglądają znakomicie:) zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za każdy komentarz. Pozdrawiam i zapraszam ponownie!!!