Obserwatorzy

czwartek, 16 sierpnia 2012

Ciasteczka lawendowe



Ciasteczka lawendowe




Przepis :

2 łyżki posiekanych kwiatów świeżej lawendy lub 1 łyżkę suszonych
200g masła lub 100g masła i 100g margaryny
ok. 2 szkl. mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
żółtko
3/4 szkl. cukru pudru
szczypta soli
trochę otartej skórki z cytryny

Mąkę przesiać. Wszystkie składniki razem połączyć, zagnieść ciasto ( w trakcie zagniatania lekko podsypać mąką ). Uformować trzy wałki, zawinąć do folii  i włożyć do lodówki przynajmniej na 2 - 3 godziny (ciasto można zrobić dzień wcześniej ). Schłodzone wałki ciąć na plasterki o grubości ok. 0,8 cm i układać na blasze. Piec na jasny złoty kolor 12 - 14 min. w temperaturze 170 stopni C. Na początku pieczenia można na 3 - 4 minuty załączyć termoobieg.


SMACZNEGO !


Pozdrawiam  :))))))))))